Een zorgaanbieder is een grootverbruiker van energie, water en voedsel. Vijf procent van de CO2-uitstoot in Nederland wordt veroorzaakt door de zorgsector. 'En dat heeft een negatieve invloed op de gezondheid en zorgt ervoor dat meer mensen meer zorg nodig hebben. Zo ontstaat een vicieuze cirkel. En die willen we bij de Koperhorst doorbreken,' aldus Robert Sakkers, facilitair manager van De Koperhorst.
Volle borden retour
Het idee voor de aanschaf van deze biovergister komt uit zijn koker: 'Neem eens een kijkje in de keuken van een gemiddeld verzorgingstehuis. Dan valt al snel op hoeveel voedsel er wordt weg gegooid. Borden met etensresten die terugkomen in de keuken.' Een doorn in het oog van Robert. Dat moet anders kunnen, bedacht hij. De overgang naar verse maaltijden, die in eigen keuken worden bereid, maakt het nu al mogelijk dat iedere cliënt op de dag zelf kan kiezen wat en wanneer hij eet. En niet 14 dagen van tevoren uit een menu hoeft te kiezen. Vooral voor de grote groep cliënten met geheugenproblemen de uitkomst. Eten waar je op dat moment zin in hebt, gaat vanzelf voedselverspilling tegen. Neemt niet weg dat we nog steeds dagelijks ongeveer 40 kilo afval produceren. En daar zetten we de Circ BioDigester voor in, vertelt Robert. 'Dat is namelijk niet zomaar een vergister. Deze machine heeft slimme software met beeldherkenning die het voedselafval registreert. Met behulp van deze uitgebreide data kan de keuken verspilling nog meer reduceren. Als we bijvoorbeeld zien dat we iedere keer dezelfde hoeveelheid karbonades weggooien, moeten we wellicht minder of anders inkopen. Of eens met de kok gaan praten,' lacht Robert.
Sluiten van de kringloop
De subsidie vanuit het Toekomstfonds Duurzame Ontwikkeling gebruiken we voor de aanschaf van de biovergister. Het opgewekt biogas wordt direct ingezet en vervangt een klein deel van ons aardgasverbruik. En een afvalbesparing van 20.000 kg.
De plantenvoeding wordt als mest ingezet bij het groenonderhoud van de Koperhorst. Omdat we meer plantenvoeding gaan produceren dan we nodig hebben, onderzoeken we nu of we de flesjes plantenvoeding op andere plekken kunnen verkopen, bijvoorbeeld bij een tuincentrum. En daar blijft het wat betreft Robert niet bij. 'Als het aan ons ligt, verwerken we niet alleen de voedselresten uit ons restaurant, maar kunnen de bewoners op termijn hun organisch afval ook hier kwijt. Helaas gaat de innovatie soms voor de wetgeving uit en moet er nog wel wat water voor door de Rijn voordat we die afvalstroom ook kunnen inzamelen.'
De opstap naar Goud
Duurzaamheid staat in de Koperhorst al vanaf 2012 hoog op de agenda. De afgelopen jaren werd er geïnvesteerd in zonnepanelen, klimaatbeheersing, afvalscheiding en werden 120 woningen voorzien van duurzame nieuwe kozijnen. In 2019 sloot de Koperhorst zich aan bij de Green Deal. En vanaf januari 2021 zijn ze houder van het bronzen certificaat Milieuthermometer Zorg. 'Het Bronzen Keurmerk geeft een stimulans om door te gaan. Ook hier geldt, net als op de Olympische Spelen, we gaan uiteindelijk voor goud.'