Slechts 3 zakken restafval per jaar

05-11-2019

Het begon in 2017 met ‘een challenge’: 100 dagen afvalvrij leven. Gies Voorburg en zijn partner Mariëtte namen de uitdaging aan. “Zo’n wedstrijd kan ik iedereen aanraden”, zegt Gies. “Al snel was het hele gezin om en deed iedereen fanatiek mee.”

Steeds nieuwe stappen

De 100% haalden ze niet, maar had het gezin (met drie kinderen) aan het begin van de challenge nog zeven kilo restafval per week, honderd dagen later was dat nog geen kilo. En de nieuwe gewoonten bleven. Sterker nog: het gezin zette – en zet nog steeds – steeds nieuwe stappen waardoor ze nu nog maar drie vuilniszakken restafval per jaar hebben!

Koffie en kruiden ‘tappen’

“Het is een combinatie van vooral minder verpakkingen in huis halen, meer en beter hergebruiken en alles scheiden”, zegt Gies. De ‘gewone’ supermarkt mijden ze zo veel mogelijk. In plaats daarvan fietst Gies wekelijks naar De Nieuwe Graanschuur, de verpakkingsarme, biologische streeksupermarkt in Amersfoort. Hier ‘tappen’ ze bijvoorbeeld koffie, kruiden, schoonmaakmiddelen en pindakaas in glazen potten of flessen die ze zelf van huis meenemen. Ook melk en yoghurt gaan zoveel mogelijk in statiegeld flessen. En naar de bakker, slager of groenteboer? Ook dan gaan er eigen zakjes en bakjes mee. “Bijkomend voordeel is dat je alles precies in de gewenste hoeveelheid kunt kopen en je vaak goedkoper uit bent”, zegt Gies. “En de kinderen vinden het hartstikke leuk!” 

Goed gevoel

Het gezin heeft er plezier in om de uitdaging aan te gaan, maar Gies benadrukt dat ze er niets voor laten. “Natuurlijk kost het soms meer moeite, maar niet meer dan een koopjesjager doet voor allerlei aanbiedingen.” En het geeft hen een goed gevoel. “Als we op de politiek of het bedrijfsleven moeten wachten, dan is de aarde al uitgeput. Liever doen wij alvast waar we zelf iets in kunnen betekenen.”
 

Afbeeldingen

Cookie-instellingen