Vaas van 100% gerecycled plastic afval
Het resultaat mag er zijn: met een robot printen ze nieuwe objecten uit laagwaardig (vaak vervuild) plastic, zoals lege botervlootjes en andere gebruikte verpakkingen. Het eerste product is een vaas die dus uit 100% gerecycled huishoudelijk plastic afval bestaat. Maar er zijn natuurlijk heel veel andere toepassingen mogelijk.
Internationale primeur
Volker Ruitinga legt trots uit hoe het – met veel experimenteren en uitproberen – is gelukt: “We hebben hiervoor met onze partners een nieuwe techniek ontwikkeld. De robot is een oud plastic lasapparaat. Die hebben we compleet omgebouwd om plastic te kunnen printen. In de wereld van 3D-printen is dit een primeur, juist omdat we met huishoudelijk gerecycled plastic werken. Dat is moeilijk te scheiden en eindigt meestal als puin of in de verbrandingsoven. En wij maken er dus nieuwe gebruiksvoorwerpen van.” Anderen gebruiken industrieel snij-afval of plastic dat handmatig is gesorteerd. Dat is veel schoner en dus ook gemakkelijker te gebruiken.
Klaar voor de volgende stap
En hoe nu verder? “De volgende stap is om met een grotere machine grotere objecten te maken. Voor deze opschaling hebben we opdrachtgevers, financiering en ruimte nodig. Onlangs zijn we van het gebouw van Bouwmensen Amersfoort naar Eindhoven verhuisd. Daar hebben we de mogelijkheden om het project groter aan te pakken en is veel technische knowhow aanwezig.” Aan het project hebben ook leerlingen van het MBO Midden Nederland uit Amersfoort meegewerkt. Remake Plastics deelt alle opgedane kennis en gegevens met iedereen die dit interessant vindt. Het project is namelijk open source. Kijk hiervoor op www.remakeplastics.com.
Tips voor ondernemers:
- Wil je ook, net als ReMake Plastics, bijdragen aan het oplossen van het plastic probleem? Dit zijn de tips van de mensen van ReMake Plastics:
- Er is al veel kennis openbaar. Sluit aan bij bestaande initiatieven, zoals PreciousPlastics.com, DeRecycleUniversiteit.com of ReMakePlastics.com.
- Zorg dat je voldoende tijd hebt om het project goed uit te voeren, het duurt altijd langer dan je denkt.
- Let goed op dat je voldoende financiële middelen hebt: er zijn verschillende subsidies beschikbaar maar aanvragen kost veel tijd. Soms moet je het meermaals proberen.
- Het is belangrijk om goede afspraken te maken met mede-initiatiefnemers en regelmatig evaluatiemomenten te hebben.