Keistadhout biedt tweede leven voor Amersfoortse boom

06-08-2020

Amersfoort is een groene stad met veel bomen. Maar bomen hebben niet het eeuwige leven. KeiStadHout geeft ze een tweede leven. Zo creëren ze lokale producten met een geschiedenis. Met een financiële ondersteuning uit het Toekomstfonds Duurzame Ontwikkeling kunnen ze een volgende stap maken.

Drie jaar geleden begon KeiStadHout met het verwerken van stadsbomen. Van de gekapte bomen uit Elisabeth Groen zijn picknicktafels gemaakt die in het toekomstige park een plekje krijgen. “Onze visie is dat alle bomen recht hebben op een mooi lang leven en dat onnodige kap voorkomen dient te worden”, aldus Rob Fokkink, één van de initiatiefnemers.  

“Als ergens bomen worden gekapt, wil dat nog weleens tot veel gedoe leiden. Het is niet leuk als de boom die je al je hele leven kent het veld moet ruimen”, vertelt Jörgen Steenbeek die sinds vorig jaar aan boord als zakelijk partner.  “Wij zorgen ervoor dat die boom een goede bestemming krijgt. En voor elke boom plaatsen we een nieuwe terug. Zo bouwen wij mee aan een circulaire economie”. Dat doet De StadsZagerij trouwens ook met het gereedschap. Alle apparaten worden tweedehands aangeschaft.

Eigen materieel

Om als bedrijf echt impact te kunnen maken, is een eigen zagerij en drogerij nodig. Het hele proces van transport, zagen, drogen en verwerken vergt namelijk veel tijd en geld. Met de eigen drooghokken en zaagmachine kunnen we sneller over het hout beschikken en klanten beter en eerder voorzien van lokaal hout. “De subsidie vanuit het Toekomstfonds Duurzame Ontwikkeling kunnen we daar goed voor gebruiken”, vertelt Jörgen.

In de werkplaats zijn ze nu bezig met het bewerken van planken voor een tafelblad. Meubilair voor in de openbare ruimte zoals zitbanken en serveerplanken is er gemaakt, en uit een stuk hout ontstaat zelfs een lamp. Buiten liggen nog eens 70 enorme boomstammen te wachten op de eerste verwerking.

KeiStadHout maakt gebruik van de Keistadloods en een oude boerderij op de Wieken Vinkenhoef. “ Voor ons de ideale plek om straks ook zaagdemonstraties te geven, dagbesteding, stages en beschermde werkplekken aan te bieden. Zo wordt de werkplaats van KeiStadHout een ontmoetingsplek voor jong en oud om zelfstandig of samen aan de slag te gaan en ambachtelijke kennis door te geven, aldus Rob.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen