Hergebruik van materialen wordt de normaalste zaak van de (bouw)wereld

20-08-2020

Grondstoffen hergebruiken en zo min mogelijk afval. Dat is wat Amersfoort wil. De bouwwereld gebruikt ongeveer de helft van alle grondstoffen. Daar is veel winst te halen door bijvoorbeeld sloopmateriaal opnieuw in te zetten bij nieuwbouw. Het bespaart materiaal en vermindert ook nog CO2.

Vraagradar

Om vraag en aanbod voor herbruikbare bouwmaterialen samen te brengen, komen er steeds meer Bouwmarktplaatsen. Vraagradar is een online platform met hetzelfde doel. Het verschil is dat niet het aanbod centraal staat, maar juist de vraag. Er bestaan al databanken waarin grondstoffen en materialen aangeboden worden voor hergebruik, maar dat vergt  toch veel zoekwerk. “Vraagradar begint op het moment dat het ontwerp op tafel ligt. Zo kan bijvoorbeeld de architect tijdens het ontwerpproces de benodigde houten balken aanvragen. Dat is hoe je circulaire bouw in de praktijk brengt”, aldus initiatiefnemer Bas Slager.  

Repurpose

Bas is met Repurpose al veel langer bezig met het ontwikkelen van praktische oplossingen tegen de verspilling van materialen in de bouw. Door deze ervaring en zijn uitgebreide netwerk is nu de eerste stap gezet om met bouwers, aannemers en architecten het platform te gaan testen. Eerst nog door handmatig de vraag naar materialen te matchen. Uiteindelijk wordt het proces zo veel mogelijk online afgehandeld. Bas: “Ik spring een gat in de lucht als straks het platform werkt en er vele opdrachtgevers hun projecten aanmelden”.  

Circulair

Hergebruik van materialen moet volgens Bas de normaalste zaak van de (bouw)wereld worden. Dat vraagt wel een andere manier van werken van de architect of aannemer. Circulair bouwen kost nu nog meer tijd en energie. Het vraagt lef om nieuwe dingen te doen die men nu nog niet gewend is om te doen. Het gaat vooral om een nieuwe benadering van processen en systemen. Daarin hoopt Vraagradar te voorzien. Door snel en met minimale moeite de vraag naar secundaire bouwmaterialen te delen met zoveel mogelijk aanbieders in Nederland.

Eerste stap

Vraagradar is nergens zonder de input van de lokale marktpartijen. Om die reden wordt er gestart in de (regio) Amersfoort om lokaal het functioneren van Vraagradar te testen. Met steun van het Toekomstfonds Duurzame Ontwikkeling wordt de eerste stap gezet. Het doel is om uiteindelijk het systeem op landelijk niveau draaiende te krijgen voor diverse bouwmaterialen.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen