Eén van de bedenkers is Rinke van ’t Holt, 40 jaar oud, zelfstandig ondernemer in food evenementen en ervaren manager in de detailhandel en IT. Wij stelden hem een aantal vragen en Rinke vertelt hoe Het Lokaal bijdraagt aan de circulaire economie van Amersfoort en hoe het Toekomstfonds voor Duurzame Ontwikkeling daaraan heeft bij gedragen.
Hoe is Het Lokaal begonnen?
Het idee van Het Lokaal is begonnen tijdens het organiseren van De Smaak van de Streekmarkten. Met een groepje vrijwilligers organiseerden zij vier keer per jaar streekmarkten, waarbij zij het aanbod van diverse lokale boeren en producenten faciliteerden. Het bleek dat er veel behoefte was aan dit aanbod. En dat riep de vraag op: Kunnen we zoiets ook structureel aanbieden? Rinke vertelt: 'De vraag uit de stad naar regionale producten was luid en duidelijk hoorbaar. Een handelsplaats waar horeca, bedrijven en consumenten terecht kunnen voor dagelijkse, verse, seizoensgebonden producten uit de regio. Daarnaast bleek een koffiebranderij, bierbrouwerij en bakkerij essentieel voor deze formule voor voldoende aantrekkingskracht.'
Waar staat Het Lokaal voor?
Het Lokaal wil het aandeel van lokale producten dat in de stad wordt geconsumeerd substantieel vergroten. Om zo onze voedselketen te verkorten en te verduurzamen. 'Weet wat je eet en waar het vandaan komt. Daarom kopen we zoveel mogelijk regionaal voedsel rechtstreeks in bij de boeren en producenten in een straal van 50 kilometer rondom Amersfoort,' aldus Rinke. En dat alles tegen een eerlijke en betaalbare prijs voor boer, ondernemer en consument.
Waar komen de mensen voor?
De combinatie van de winkel met het restaurant werkt. Het is niet zo dat elke klant tegelijk van de streeksupermarkt en de horeca gebruik maakt, maar ruim 50% van de onze bezoekers komt wel voor beide. Rinke: 'Bij ons is het de perfecte combinatie aangezien je naar de winkel kan en daarna even een kopje koffie drinkt of een broodje eet of andersom.'
Wat kan Het Lokaal voor andere ondernemers betekenen?
Er wordt vanuit de overheid gestimuleerd om kleinschaliger en minder vervuilend te boeren. De boeren hebben daarvoor wel afzet van hun producten nodig. Rinke werkt samen met een tuinder die twee jaar geleden is begonnen en nu al een divers aanbod aan producten in zijn tuin verbouwt. De tuinder heeft organisaties waaronder Het Lokaal nodig om meer te kunnen produceren en rendabel te zijn. Daarnaast biedt Het Lokaal een ruime keuze aan lokaal geproduceerde producten die rechtstreeks worden afgenomen van de makers.
Hoe ziet de toekomst eruit?
Het Lokaal wil graag verder opschalen in eigen productie en in de samenwerking voor productontwikkeling van winkelproducten, maaltijden, soepen en broodjes. Rinke geeft aan dat hij wil uitbreiden op het gebied van catering door duurzame lunches te verzorgen.
Door de corona-crisis ziet Het Lokaal vooral veel kansen ontstaan om zowel kleinschalig als op grotere schaal samenwerkingen in de stad aan te gaan en zo samen het aanbod duurzamer, lokaler, gezonder en lekkerder te maken.
Wat heeft het Toekomstfonds voor Het Lokaal gedaan?
Het bedrag dat Het Lokaal kreeg van het Toekomstfonds is onder andere gebruikt voor de koelcel en de inrichting van het magazijn. Naast de financiering is de publiciteit ook een goed begin voor je bedrijf. Rinke: 'Het fijne is de media-aandacht, wat erg helpt voor de bekendheid van je startende bedrijf.'