Misschien als je dit leest regent het buiten, maar ondanks forse regenbuien is het structureel te droog. Het forse gebruik door de landbouw en industrie, een gedaald grondwaterpeil, klimaatverandering en te snelle doorvoer van het water, worden genoemd als belangrijke boosdoeners.
Wat kun je nu zelf bijdragen?
Wist je dat ons gemiddeld waterverbruik 107 liter per dag is? Een snelle rekensom maakt duidelijk dat we per persoon per jaar zo’n 39.000 liter gebruiken (bron Waternet.nl). Als zuiver water schaars is, dan ga je er zuinig mee om. Want iedere druppel helpt.
Concrete tips die direct helpen zijn:
Binnen:
- Minder lang douchen. In de Amersfoortse Energiebox zit ook een “douchecoach”.
- Het eerste koude water opvangen in een emmer en gebruiken voor je planten.
- De kraan niet laten lopen tijdens het tanden poetsen.
- Een waterbesparende douchekop aanschaffen, of een plat ringetje dat de slang vernauwt en in bijna elke douchekop is aan te brengen. Voor een paar eurocent ben je klaar.
- Nog een stapje verder: Google eens op regenwatertoiletten of watervrije urinoirs.
Buiten:
- Zorg dat het regenwater niet direct in het riool verdwijnt maar vang het op: door tegels uit je tuin te halen en groen te planten, door regenwater op te vangen in de regenton of een wadi aan te leggen.
- Besproei je planten met water uit de regenton. Doe dit nooit in de volle zon, dan is het water zo verdampt. En het gras hoeft echt niet iedere dag besproeid, dat kan wel wat droogte hebben.
- Auto wassen? Het klinkt onlogisch maar de wasstraat bij de benzinepomp is veel natuurvriendelijker dan je eigen tuinslang. In een eco-vriendelijke wasplaats wordt ca. 80 % van het water hergebruikt.