1. Isoleer je huis en ventileer
Het isoleren van je huis zorgt voor warme winters en koele zomers. Er zijn vele manieren om je huis te isoleren. Het vraagt een investering, maar verdient zich meestal terug en helpt bij een koeler huis. Hou er wel rekening mee dat als je goed isoleert, je ook goed moet ventileren, in de zomer het liefst ’s avonds als het koeler wordt!
2. Tegels eruit en planten erin
Als je de mogelijkheid hebt: maak je directe omgeving groener. Haal de tegels uit de grond en zorg voor planten, bomen en gras. Groen geeft schaduw en verkoeling (door verdamping). Een tuin met stenen is 2,5 graden warmer dan een tuin met gras en planten.
3. Benevel jezelf fris
Op hete dagen is het heerlijk om je af en toe te benevelen met wat water. Dit kan je met een plantensproeier doen. Je kan in je tas ook een klein sprayflesje meenemen (bijvoorbeeld van een lege zonnebrandfles).
4. Zonwering gebruiken of plaatsen
Erg effectief is het plaatsen van buitenzonwering waar tegenwoordig veel uit te kiezen valt. Houd de gordijnen dicht, bedek serres met doeken of plaats een parasol voor de ramen om de zon buiten te houden. Houd ramen dicht zodat de warme lucht buiten blijft en ventileer in de avond.
5. Maak je eigen low-tech airco
Vul plastic flessen met water; niet helemaal vol, want dan kunnen ze barsten. Leg de flessen in de vriezer. Zet de flessen met bevroren water voor een ventilator. De lucht blaast langs de koude flessen en zal afkoelen. Uiteraard zullen de flessen langzaam ontdooien en zal de werking afnemen. Plaat de flessen in een bak waar je de condens in kan opgvangen. Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat je de ramen en deuren gesloten houdt.
6. Plat dak? Leg een sedumdak aan
Pak je platte dak aan door deze wit te schilderen, reflecterende dakbedekking te gebruiken of gebruik te maken van een sedumdak. Deze vetplantjes zorgen voor verkoeling in de zomer. Zelfs op een licht schuin dak kun je een sedumdak aanbrengen.
7. Trek natte sokken aan
Kan je 's nachts niet slapen door de hitte? Trek dan natte sokken aan. Het klinkt niet fijn, maar werkt super goed. Leg een handdoek aan je voeteneind, maak je sokken nat en trek ze aan. Zo val je in slaap met aangenaam koele voeten.
8. Zet apparaten die warmte afgeven uit
Gebruik binnen apparaten die niet veel warmte afgeven en zet apparaten die je niet gebruikt zoveel mogelijk uit. Ook een apparaat wat standby staat verbruikt energie en geeft warmte af. Een bron van warmte is bijvoorbeeld je koelkast of diepvries. Zorg voor een energiezuinige koelkast of diepvries en zet deze op een geventileerde plek.
9. Trek de koele buitenlucht naar binnen
Is het buiten lekker afgekoeld maar binnen nog steeds benauwd? Trek de koele buitenlucht dan naar binnen door een raam open te zetten en een flinke ventilator in de deuropening te zetten. Zet hem op de hoogste stand en zorg ervoor dat hij vanuit de kamer naar buiten blaast. Je ventilator zal langzaam de warme lucht uit de kamer ‘zuigen’. Vanwege dit kleine luchtdrukverschil zal er koele lucht door het raam naar binnen worden gezogen. Je kunt je ventilator ook voor het raam plaatsen.