Afkoppelen van je regenpijp doe je als je duurzaam wilt omgaan met regenwater en het is goed voor de planten en dieren in je tuin. Het regenwater dat bij ons valt, is schoon genoeg om het te laten wegzakken in de bodem of sloten. De bodem in Amersfoort is heel geschikt om water in te laten zakken en zo blijft de bodem beter vochtig.
Loskoppelen van riool
Regenwater komt nu meestal in het riool terecht. Het schone regenwater raakt hierdoor vervuild en dat moeten we weer zuiveren. Dat kost onnodige energie en is niet duurzaam. Omdat het klimaat aan het veranderen is, regent het steeds heviger. De riolen in Amersfoort kunnen al dit overbodige water soms niet meer aan, waardoor straten blank komen te staan. Als je afkoppelt, lever je een bijdrage aan het vasthouden van water daar waar het valt.
Opvangen regenwater
Door je regenpijp los te koppelen van het riool gebruik je het water daar waar het valt. Het water kun je gebruiken om je tuin te besproeien of het grondwater aan te vullen en zo de planten te voorzien van voldoende water. Per jaar besproeien we onze tuin gemiddeld met zo’n 1.300 liter schoon drinkwater. Dit kun je verminderen door gebruik te maken van het regenwater. Koppel je regenpijp los van het riool en zorg dat het regenwater opgevangen wordt in een regenton, wadi of laat het infiltreren in je tuin. De bodem in Amersfoort is heel geschikt om water in te laten zakken en zo blijft de bodem beter vochtig. Planten en dieren zijn je hier dankbaar voor.