Droogte en overvloedige regen wisselen elkaar af in Nederland en dan kan er wateroverlast ontstaan.
Regenwater om tuin te sproeien
Gerard is al langer bezig met het milieu. Stap-voor-stap neemt hij maatregelen. Hij heeft een paar zonnepanelen op het dak van zijn garage. In een deel van zijn tuin vangt hij het regenwater op in de regenton die hij van zijn kinderen kreeg. En nu heeft hij ondergronds ook een watertank aangelegd. Regenwater afkoppelen is goed voor het milieu. Het voorkomt dat er schoon water in het riool komt. Gerard: “Dat water kun je gebruiken om bijvoorbeeld je tuin te sproeien en het zorgt ervoor dat het grondwater op een natuurlijke wijze wordt aangevuld en op peil wordt gehouden.”
Afkoppelen: doen!
Gerard is erg enthousiast over zijn ondergrondse watertank. “Het is een hele klus om die te plaatsen, maar gebruik je fantasie, maak een plan, ga gewoon aan de slag , betrek je buren erbij. Maak er een feestje van! Het is goed voor het milieu en goed voor je tuin.” Gerard struinde het internet af en vond deels tweedehands materialen op Marktplaats. Bij elkaar kostte het hele project, inclusief de leidingen van zijn twee regenpijpen naar de ondergrondse tank in de voortuin rond de 120 euro. Toen de gemeente het riool in zijn straat ging aanpakken, konden de werkzaamheden bovendien handig worden gecombineerd.
Afkoppelen: hoe dan?
Iedereen kan afkoppelen of aanvragen om dat te laten doen. Gerard stroopte de mouwen op en ging zelf aan de slag. Hij maakte sleuven in zijn tuin, legde de afvoerpijpen en koppelingen naar de tank aan. Met een dompelpomp kan hij nu handig water oppompen om zijn tuin water te geven. Met zijn tank van 1.000 liter inhoud kan hij 2,5 uur sproeien. Gerard: “En daarbij verspil ik geen drinkwater.”
Wil jij ook starten met afkoppelen? Gerard geeft graag informatie. Bel of mail hem: 033 4728860 of geedevee@hotmail.com.
Kijk ook op de site van riool.info om meer te weten over regen opvangen in de tuin.