“Een tuinarchitect kijkt toch anders naar je tuin. Ze stelden voor de twee tuindelen met elkaar te verbinden", vertelt Henk. "Ik wilde het regenwater opvangen in mijn tuin. Daarom zijn de regenpijpen van mijn dak afgekoppeld naar een regenton en wadi. De wadi is een verdiepte geul over de hele breedte van mijn huis. Daaroverheen ligt een houten bruggetje naar mijn voordeur. Een hovenier heeft mij geholpen bij het grondwerk.”
Insecten en vlinders
Henk kijkt met plezier naar zijn tuin. “In de plantkeuze is rekening gehouden met de seizoenen. De tuin ziet er in elk seizoen aantrekkelijk uit. Insecten en vlinders genieten van het rijke menu dat ze voorgeschoteld krijgen aan bloemen en zaden. Dat is goed voor de biodiversiteit.” Ook de wadi is beplant. Uiteraard met planten die geen bezwaar hebben tegen natte voeten.
Voorbereid op veel water
De wadi stroomt zo’n 15-20 keer per jaar vol met water na een stevige regenbui. Dat is goed om wateroverlast tegen te gaan, maar ook goed voor de tuin. Daarnaast zijn er tegels vervangen door split (kleintje steentjes) waardoor regenwater niet via het riool hoeft te worden afgevoerd. De tegels heeft Henk op Marktplaats aangeboden. Ze hebben een nieuw leven gekregen als pad rond een manege in ’t Harde.
Meer planten en minder onkruid
Henk adviseert om de hulp van een tuinarchitect of hovenier te vragen. “Mensen hebben vaak geen zin in het onderhoud van een groene tuin, maar juist door veel planten in je tuin te zetten, krijgt onkruid veel minder kans. En als je lavasteentjes onderin je wadi legt, kun je er op lopen. Dan bewerk je ook makkelijker de hoger gelegen delen.” Henk is trots op zijn tuin en voorbijgangers reageren ook enthousiast. “We kunnen alleen met elkaar de hitte bestrijden door meer groen te planten.”
Kijk voor advies, ontwerp en tips op www.amersfoortrainproof.nl.
Kijk ook op de site van Milieu Centraal om meer te weten over tuinontwerp.