Geveltuintjes in de straat
Toen de gemeente een oproep deed aan bewoners in de binnenstad om zich te melden als zij interesse hadden in geveltuintjes, mobiliseerde Anne de bewoners van de Vereniging van Eigenaren Bollebrug. “Ik plaatste de oproep in onze appgroep. Iedereen was gelijk enthousiast!” Met een groep van tien bewoners en de bewoners van één van de torens schreven zij zich in.
Samen aan de slag
Anne herinnert het zich nog goed: “We konden voor 25 euro een pakket planten aanschaffen óf zelf planten kopen. Een stratenmaker kwam langs om de tegels weg te halen, de grond te verbeteren en om de plantvakken weer met stenen af te werken. Dat was goed geregeld.”
Op een zaterdag hebben de mensen van Lekker in je Tuin de geveltuinen beplant. Anne: “Het was mooi weer en ze kwamen met een bakfiets met planten en tuingereedschap de straat in. Het was een hele gezellige dag. Onze stadsdichter bracht ter plekke nog een ode aan het stadsgroen. De overburen raakten ook enthousiast en kwamen helpen. Sommigen hebben inmiddels zelf planten op hun balkon of stoep geplaatst. Het ziet er prachtig uit.”
Hoe gaat het nu met de geveltuintjes?
Het was best spannend hoe er op de tuintjes gereageerd zou worden. Anne: “We zitten in de binnenstad en daar is natuurlijk een andere dynamiek dan in een woonwijk. De planten doen het goed en vragen weinig onderhoud. In de zomer een gieter water erop en klaar. In oktober kwam er deskundige hulp langs met tips voor het winterklaar maken van de geveltuintjes. Goed geregeld!”
Tips
Anne: “Ga samen met je buren aan de slag. Het is zo eenvoudig en maakt zo’n groot verschil in de beleving. Als je in je straat een groene strook kunt aanleggen door bij elke woning een geveltuintje aan te leggen, is de impact op het aanzien van de straat nog groter. Bovendien is het erg leuk om het samen te doen, je leert elkaar echt op een andere manier kennen.”
Wil je ook aan de slag?
Hier zie je hoe.
Kijk ook op de site van Milieu Centraal om meer te weten over een groen balkon, geveltuin of verticale tuin.