25 meter

25 meter rondom schoon

Om het op straten en pleinen schoner te houden, is er een opruimregel voor horeca, detailhandel en sport- en recreatie-organisaties. Dat betekent dat je als ondernemer verplicht bent om afval afkomstig van je eigen onderneming of activiteit op te ruimen in een straal van 25 meter. Wat betekent dit voor jou? Je leest hier uitleg over de 25-meterregel.

25-meterregel

In het kort verplicht de 25-meterregel ondernemers om hun directe omgeving schoon te houden.

  • Ben je een horecaondernemer, werk je in een (eet)winkel of organiseer je sport- of recreatie-evenementen, dan 
  • ruim je in een straal van 25 meter rondom je onderneming of activiteit afval op dat van jou afkomstig is. Zoals verpakkingen, etenswaren, sigarettenfilters, servetten, sportmaterialen, spelmaterialen en promotiematerialen.
  • en je doet dit zo vaak als nodig is.
  • Verkoop je eten of drinken dat bij jou kan worden gegeten of gedronken? Dan zorg je ook voor een afvalbak die je op tijd leegt als dat nodig is. Let op, want vanaf 1 juli 2023 zijn er al regels voor gebruik van wegwerpbekers en wegwerpbakjes waar plastic in zit.

Deze afspraken zorgen ervoor dat afval geen zwerfafval wordt. We zien dat steeds meer ondernemers het goede voorbeeld geven. Zij vinden een schone, nette omgeving belangrijk.  

Voordelen voor jou als ondernemer

Weet je dat mensen in een schone omgeving meer geld uitgeven tijdens het winkelen? Een stad met schone straten en pleinen ziet er mooi uit en mensen willen er langer verblijven. Mensen werken ook graag in een schone, nette omgeving en voelen zich blijer en meer tevreden. Dat blijkt telkens weer uit onderzoek.

Hoe kunnen we jou helpen?

We hebben jou nodig om de stad netjes en schoon te houden. Jij ziet en hoort veel en jouw ervaringen zijn waardevol. Wat zijn volgens jou de meest vervuilde plekken in de stad? Wat zijn de oorzaken van zwerfafval bij jou in de buurt en zie je zelf oplossingen? We horen dit graag van je want met die informatie kunnen we jou en andere ondernemers helpen.

Meer informatie over de 25-meterregel

De 25-meterregel is een verplichting, opgenomen in de Afvalstoffenverordening Gemeente Amersfoort van 14 juli 2021 en straks ook in het Omgevingsplan van Gemeente Amersfoort.

Heb je vragen of wil je jouw ervaringen, tips en zorgen met ons delen? Stuur dan een e-mail naar Eefke Meijer, projectleider zwerfafval, via gewoonschoon@amersfoort.nl.

Een momentje...
  • Geen resultaten gevonden

    Je zoekopdracht leverde helaas geen resultaat op. Controleer de spelling of probeer het opnieuw met een andere term.
Cookie-instellingen