Mensen die regelmatig door Duitsland rijden kennen het beeld: uitgestrekte velden met zonnepanelen. Een strak graslandschap wordt ingeruild voor een zee van zonnepanelen. Gelukkig was dat van meet af aan anders bij het zonnepark Hoevelakense Beek, achter bedrijventerrein De Wieken en tussen de A1 en de beek. Hier was de opdracht vooral: ‘Kijk hoe een zonnepark mooi kan worden ingepast in de omgeving en versterk de natuurwaarden’. Waterberging kwam daar als extra doel bij omdat het Waterschap op zoek was naar gebieden voor meer waterberging.
Dat versterking van natuur en landschap en waterberging goed samengaan met de opwek van duurzame stroom, wordt in mijn ogen door zonnepark Hoevelakensebeek bewezen. In ieder geval in de plannen die aan de inrichting van dit park ten grondslag liggen! Plannen waarbij we ook de ervaring van mensen uit de omgeving, actieve bewoners uit de stad en Utrecht Landschap hebben benut. Over een paar jaar gaan we zien wat het werkelijk effect op natuur en landschap is.
Pauzelandschap
Het versterken van natuurwaarden heeft vaak te maken met twee dingen: het toevoegen van landschapselementen zoals houtsingels én iets niet meer doen zoals intensief bemesten en maaien. Hierdoor kan weer iets nieuws gaan groeien en bloeien. Hoe zit dat bij zonnepark Hoevelakensebeek? Allereerst is de verhouding in oppervlakte tussen panelen en natuur bijzonder. Van de ruim 13 hectare wordt circa 5.6 hectare ingericht met natuurwaarden. Dat is niet een dun strookje, maar echt substantieel.
Daarnaast worden natuurwaarden hersteld. Door middel van houtsingels en bosjes binnen het plangebied en laanbeplanting langs de Koedijkerweg. Dit is prettig als je erlangs wandelt of fietst. Maar ook positief voor vogels en insecten. En de strakke sloten worden breder en krijgen natuurvriendelijke oevers zodat het water meer ruimte krijgt. Tot slot wordt het gras binnen het plangebied onder de panelen opnieuw ingezaaid met een kruidenmengsel, wordt het minder vaak gemaaid en wordt het maaisel afgevoerd. Zo ontstaat een ”pauzelandschap”: door te stoppen met bemesten en maaien krijgt de biodiversiteit een impuls.
Beheer is belangrijk
De natuurwaarden binnen het plangebied gaan pas echt tot wasdom komen als je het gebied goed beheert. Extensief maaien en afvoeren van het maaisel is van belang. Het zou ook leuk zijn als het gras beheerd wordt met behulp van schapen. Maar ook dat moet extensief gebeuren want een kaal gegeten weide geeft weinig biodiversiteit. Het zonnepark wordt bij het juiste beheer dus een gebied dat leuker en interessanter is voor mens en natuur. Laten we over 3 jaar samen kijken hoe mooi het is geworden.