-
-
In Schothorst-Zuid zijn twee oplossingen om je huis aardgasvrij te verwarmen en te douchen het meest haalbaar en betaalbaar:
- Een aansluiting op het warmtenet. Dat komt er als genoeg bewoners het willen
- Een eigen warmtepomp, nu of in de toekomst
-
-
Doe samen met drie buurtgenoten die in eenzelfde soort huis wonen een gratis woningcheck. Een energiecoach van WarmteStem komt langs voor een huisbezoek.
Samen bespreken jullie wat specifiek in jouw huis nodig is om over te stappen van cv-ketel naar warmtepomp of warmtenet. En als het nog te vroeg is om een keuze te maken: met welke energiebesparende maatregelen je alle opties nog openhoudt.
Meld je aan op de website van WarmteStem.
-
-
Warmtebedrijf Amersfoort benadert alle huiseigenaren begin 2025 met haar aanbod. Je bent niet verplicht om nu een keuze te maken hoe jouw huis aardgasvrij wordt. Maar dat heeft wel gevolgen. Niet kiezen is daardoor ook een keuze.
- De kosten van aardgas gaan de komende jaren zeer waarschijnlijk stijgen
- Later aansluiten op het warmtenet is in bepaalde gevallen niet mogelijk
- Kun je toch later aansluiten op het warmtenet, dan zijn de kosten hoger
- De subsidie die de aansluitkosten op het warmtenet verlaagt, geldt zeven jaar. Daarna zijn de kosten hoger
- Als heel veel bewoners wachten, dan komt er geen gezamenlijke warmteoplossing in de wijk
- Je kunt nu gebruik maken van deskundige hulp, informatie en advies bij het maken van een keuze hoe jij aardgasvrij wilt worden (meld je bijvoorbeeld aan voor een gratis woningcheck)
-
-
De overstap naar aardgasvrij wonen heeft ook invloed op huurwoningen.
Een verhuurder kan jou verplichten om mee te doen met een aardgasvrije oplossing wanneer minstens 70% van de huurders binnen hetzelfde wooncomplex instemt met het plan.
- Ben je huurder van een corporatiewoning? De woningcorporaties doen momenteel onderzoek naar de beste manier om aardgasvrij te worden. Hierover neemt jouw woningcorporatie contact met je op.
- Ben je een particuliere huurder? Bespreek dan de plannen en mogelijkheden met je verhuurder. Verhuurders kunnen een subsidie aanvragen voor het aardgasvrij maken van jouw huurwoning.
- Ben je lid van een vereniging van eigenaren (VVE)? Neem dan contact op met het bestuur. Bestuurder van de VVE kunnen contact opnemen met de gemeente. Wij kunnen je helpen met een speciale aanpak. Mail naar samenduurzaam@amersfoort.nl
-
-
Voordat Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) over kunnen stappen op een aardgasvrije manier om het pand te voorzien van warmte en warm water, is een meerderheid van stemmen van de leden nodig.
De gemeente heeft de besturen van de VvE’s in Schothorst-Zuid een gratis advies over het verduurzamen van hun appartementencomplex aangeboden. Zodat hun leden een onderbouwd besluit kunnen nemen.
Een speciaal adviespunt helpt VvE's in de Provincie Utrecht bij de eerste stappen naar verduurzaming. Ze krijgen een routekaart die laat zien welke stappen precies nodig zijn. Deze wordt op maat gemaakt door specialisten van DVvE.
Aanmelden is gratis
VvE's kunnen zich gratis aanmelden bij het Adviespunt VvE(link is extern). Het adviespunt is onderdeel van het Energie Diensten Centrum(link is extern): een samenwerking tussen 21 Utrechtse gemeenten en de provincie gericht op het verduurzamen van woningen.
Heb je als (lid van) VvE specifieke vragen over aardgasvrij? Neem dan contact op met de gemeente via samenduurzaam@amersfoort.nl.
-
-
Wij kunnen ons voorstellen dat u liever andere dingen wilt doen dan een investering in een warmtepomp, het isoleren van uw huis of de keuze maken voor een aansluiting op het warmtenet.
Aan de andere kant leveren zulke investeringen in uw woning wel een hogere woningwaarde op, meer comfort en lagere maandelijkse kosten. Isoleren zorgt voor een comfortabeler huis. Ook de overstap op inductiekoken heeft zo zijn voordelen, bijvoorbeeld dat het koken veiliger maakt.
Een energiedeskundige kan vrijblijvend met u meedenken over wat wijsheid is in uw omstandigheden. Dan kunt u bespreken wat voor u belangrijk is.
- Ga samen met drie buren gratis in gesprek onder leiding van een energiecoach. Aanmelden kan op de website van WarmteStem.
- Of doe de isolatiecheck van de gemeente en ontdek welke mogelijkheden er voor u zijn. U kunt bijvoorbeeld een huisbezoek krijgen van een professionele energie-expert met korting. Heeft u een lage WOZ waarde en een laag inkomen? Dan zijn er meer subsidies. Ontdek op deze website wat dit voor u betekent.
-
-
Nederland is aan de slag om in 2050 aardgasvrij te zijn. We gebruiken dan geen aardgas meer voor het verwarmen van gebouwen en huizen. Ook voor het verwarmen van water gebruiken we geen aardgas meer en we koken op inductie (elektrisch).
Dat heeft de overheid afgesproken in het Klimaatakkoord. Dit is nodig om de opwarming van de aarde tegen te gaan.
Schothorst Zuid is een startwijk
Ook in Amersfoort hebben we hier een plan voor. In het coalitieakkoord van Amersfoort staat dat we werken aan een goed leven binnen de grenzen van deze aarde en dat Schothorst-Zuid één van de eerste wijken is waar gewerkt wordt aan een duurzame toekomst.
Duurzaam, betaalbaar en voor iedereen
We willen oplossingen die goed zijn voor het milieu. En we vinden het belangrijk dat elke inwoner van Amersfoort mee kan doen en kan kiezen voor een betaalbare en goede overstap van aardgas op iets anders.
-
-
Heel Nederland gaat van het aardgas af. In Amersfoort is Schothorst-Zuid is één van de eerste wijken waar bewoners en gemeente hiermee bezig zijn. Ook bijvoorbeeld in Nieuwland kijken bewoners en gemeente samen naar de mogelijkheden om aardgasvrij te worden en wat hiervoor nodig is.
Ook alle andere wijken in Amersfoort gaan bewoners en de gemeente aan de slag met voorbereidingen, zodat alle wijken in 2050 aardgasvrij zijn.
Hoe wil jij je huis aardgasvrij maken?
De gemeente wil graag weten wat de bewoners van Schothorst-Zuid willen en wat ze nodig hebben om aardgasvrij te worden. Hebben ze de voorkeur voor een aansluiting op het warmtenet of kiezen ze voor een warmtepomp of iets anders? En hoe kan de gemeente hen hierbij ondersteunen, zodat ze er klaar voor zijn?
De gaskraan gaat niet zomaar dicht
Nadenken over hoe jij aardgasvrij wilt worden, is in Schothorst Zuid nu aan de orde omdat er mogelijkheden (met subsidie) zijn voor een aansluiting op het warmtenet van Warmtebedrijf Amersfoort. Dit gaat alleen door als genoeg bewoners het willen. Maar je bent niet verplicht om voor het warmtenet te kiezen.
Elk huis in Nederland wordt aardgasvrij. Maar de gaskraan gaat niet van de ene op de andere dag dicht. Er is een nieuwe wet in aantocht, die vereist dat de gemeenteraad eerst een besluit neemt. Vervolgens krijgen bewoners tenminste acht jaar de tijd om over te stappen op een aardgasvrije warmteoplossing. Zulke besluiten neemt de gemeenteraad nu nog niet, maar als het voor jouw wijk aan de orde is, dan hoor je dat natuurlijk van de gemeente.
Dit kun je doen om je voor te bereiden
De gemeente vindt het belangrijk dat jij te weten komt wat het beste bij jou en jouw huis past. Om te bepalen hoe jij aardgasvrij wordt, heb je informatie en onafhankelijk advies nodig. Of je overlegt met anderen. Met deskundigen, buurtgenoten of bijvoorbeeld met de mensen van bewonerscooperatie WarmteStem.
Hoe?
- Stel gerust vragen aan de medewerkers van de gemeente via samenduurzaam@amersfoort.nl of stel je vraag online.
- Bezoek de Energiehuiskamer in winkelcentrum Schothorst. Loop gerust binnen als er iemand is of maak een afspraak via samenduurzaam@amersfoort.nl
- Stel vragen aan een wijkgenoot van WarmteStem. Dit zijn mensen uit jouw wijk die opkomen voor een duurzame toekomst van Schothorst
- Doe een gratis woningcheck samen met 3 buren. Meld je aan voor een huisbezoek van een energiecoach die met jou onderzoekt welke aardgasvrije keuzes jij kunt maken. Aanmelden kan hier.
- Isoleren is altijd een goed idee, of je nu kiest voor een warmtepomp of het warmtenet of iets anders. Er is isolatiesubsidie van de gemeente voor jou. Doe de check op amersfoort.nl/isoleert
- Heb je andere tips of ideeen zodat jij en andere bewoners kunnen ontdekken welke aardgasvrije manier bij hen past? We horen het graag via samenduurzaam@amersfoort.nl dan gaat de gemeente ermee aan de slag.
-
-
De aansluitovereenkomst geldt ook voor de nieuwe koper van de woning. De huidige eigenaar dient op basis van artikel 6.3 van de aansluitovereenkomst dit te allen tijde aan de nieuwe eigenaar door te geven. Dat geldt zowel als de aansluiting al gerealiseerd is of nog gerealiseerd moet worden. De nieuwe koper dient dan zelf contact met ons op te nemen en dan zorgen wij dat de aansluitovereenkomst op de juiste naam en contactgegevens komt te staan. Het mogelijke voordeel van de bevroren indexatie (die de oorspronkelijke eigenaar had gekregen door vroegtijdig te tekenen) wordt dan ook overgedragen op de nieuwe koper. Ook in het geval dat de nieuwe koper liever afziet van de warmtenetaansluiting, dient hij/zij contact met ons hierover op te nemen.
-
-
Gemeente Amersfoort
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het aardgasvrij worden van hun gemeente. In de Transitievisie Warmte Amersfoort is vastgelegd dat de gemeente Amersfoort inzet op de aanleg van een warmtenet in Schothort Zuid, met als doel de wijk volledig aardgasvrij is in 2030, De gemeente heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Warmtebedrijf Amersfoort, voor de realisatie van dit warmtenet.
Warmtebedrijf Amersfoort
Warmtebedrijf Amersfoort is een privaat bedrijf. Warmtebedrijf Amersfoort heeft als doel de energietransitie in Amersfoort te versnellen, door een duurzaam en betaalbaar alternatief te bieden voor aardgas, uitsluitend met lokale en hernieuwbare bronnen. Warmtebedrijf Amersfoort wil in Schothorst-Zuid een warmtenet aanleggen. De gemeente Amersfoort en Warmtebedrijf Amersfoort hebben hiervoor een samenwerkingsovereenkomst gesloten.
De Alliantie, Portaal, Omnia Wonen
Woningcorporaties De Alliantie, Portaal en Omnia Wonen bezitten en verhuren in totaal zo’n 1.000 woningen in Schothorst-Zuid. Om een warmtenet aan te kunnen leggen, zijn genoeg aansluitingen nodig. Als de woningen van de corporaties niet aangesloten worden, is de aanleg van het warmtenet in Schothorst-Zuid niet haalbaar.
WarmteStem
WarmteStem is een coöperatie, bestaande uit bewoners van Schothorst. De leden willen zelf bepalen hoe de wijk energie bespaart en overstapt op duurzame warmte. WarmteStem organiseert onder meer informatiebijeenkomsten, collectieve inkoopacties voor woningisolatie en de woningcheck.
Gebruikerscollectief Warmte
Het Gebruikerscollectief Warmte is van en voor inwoners van Amersfoort. Het Gebruikerscollectief Warmte behartigt de belangen van (mogelijke) gebruikers van warmtenetten. Speciale aandachtspunten zijn duurzame bronnen, betaalbare warmte, passende aansluitingen en leveringszekerheid. Het doet dat als vaste gesprekspartner van Warmtebedrijf Amersfoort en de gemeente Amersfoort. Vragen? Mail naar warmtenetters@gmail.com
-
-
2050 klinkt nog heel ver weg. Toch is het goed om nu al te weten wat de beste aardgasvrije keuze is voor jouw huis. Dat heeft verschillende redenen:
- Warmtebedrijf Amersfoort heeft een WIS subsidie ontvangen van de rijksoverheid. Die subsidie zorgt ervoor dat de aansluitkosten op het warmtenet lager zijn voor jou als bewoner van Schothorst Zuid. Warmtebedrijf Amersfoort heeft verlenging aangevraagd, zodat je een jaar langer de tijd hebt om hier gebruik van te maken.
- Aan het einde van 2025 beslist WBA of de aanleg van het warmtenet doorgaat. Daarvoor is nodig dat genoeg bewoners kiezen voor het warmtenet. Dat betekent niet dat je per direct op het warmtenet zit. Gaat het warmtenet door, dan gebeuren de aanlegwerkzaamheden in fases, met als eerste De Plaatsen, daarna De Vuurtoren en tot slot De Koperhorst. Je leest hier meer over op de website van WBA.
- Nu een keuze maken voor jouw huis zorgt ervoor dat je weet wat je te wachten staat. Bijvoorbeeld wat je moet lenen of investeren en welke subsidies je kunt gebruiken. Dan ben je klaar voor de toekomst en kun je hierop inspelen. Bijvoorbeeld door het huis te isoleren of juist niet.
- Er is nu hulp voor jouw wijk. De gemeente, WarmteStem, het warmtebedrijf en de woningcorporaties zijn nu actief bezig met het bieden van informatie en advies. Daardoor hoef je het niet later alsnog zelf uit te zoeken.
- Er zijn nog meer subsidies en leningen die de overstap betaalbaarder maken, zoals ISDE-subsidie.
- Als je cv-ketel nu stukgaat of aan vervanging toe is, dan is het handig om te weten wat voor jou de beste oplossing is.
En verder vindt de gemeente het om deze redenen ook nog belangrijk:
- Heel Amersfoort aardgasvrij maken is een enorme klus. Om in 2050 allemaal over te zijn op duurzame, haalbare en betaalbare manieren om ons huis te verwarmen, moeten we nu al beginnen in meerdere wijken, Schothorst Zuid is daar eentje van.
- Als je cv-ketel nu stukgaat of aan vervanging toe is, dan is het handig om te weten wat voor jou de beste oplossing is.
-
-
In het Klimaatakkoord is afgesproken dat alle woningen en gebouwen in 2050 aardgasvrij zijn. Maar om de gaslevering in wijken te laten stoppen, is een nieuwe wet nodig. Deze gaat op zijn vroegst in 2026 in werking.
-
-
Het kost veel tijd om alle woningen in Nederland aardgasvrij te maken. Heel Amersfoort aardgasvrij maken is ook een hele klus. Dat kan niet allemaal vlak voor het 2050 is.
Schorthorst-Zuid nu omdat...
Schothorst-Zuid is aangewezen als één van de eerste plekken in onze gemeente. We zijn hier sinds 2018 mee bezig omdat:
- In jouw wijk een warmtenet voor veel huizen een geschikte mogelijkheid is.
- En omdat er in Schothorst-Zuid vrij veel woningen van woningcorporaties staan. Zij kunnen deze woningen allemaal tegelijk aardgasvrij maken. Dat maakt het aanleggen van een warmtenet makkelijker.
Daarom heeft Warmtebedrijf Amersfoort in deze wijk plannen voor de aanleg van een warmtenet. Gemeente Amersfoort wil graag dat bewoners op een betaalbare en duurzame manier aardgasvrij kunnen worden. De gemeente heeft een samenwerkingsovereenkomst met het warmtebedrijf afgesloten.
Er is subsidie voor het warmtenet
Warmtebedrijf Amersfoort heeft een subsidie (de WIS) van het Rijk gekregen om een warmtenet in de wijk aan te kunnen leggen. Dat doet het Rijk om de aardgasvrije toekomst in Nederland te versnellen. Door de subsidie worden de aansluitkosten lager.
Wat wil jij?
De gemeente helpt jou graag bij het kiezen voor de aardgasvrije manier die het beste bij jouw huis, jouw wensen en eisen en jouw situatie past. De gemeente vindt het belangrijk dat iedereen een betaalbare en passende oplossing kan kiezen.
-
-
Als genoeg mensen meedoen, komt het warmtenet er
Om een warmtenet aan te kunnen leggen, zijn genoeg aansluitingen nodig.
Komt het warmtenet in mijn straat?
Als WBA het warmtenet gaat aanleggen, dan hoor je van hen of jouw huis aangesloten kan worden. Het hang er vanaf of er genoeg andere bewoners in jouw straat op het warmtenet willen of bijvoorbeeld dat je in de buurt van een grote afnemer woont.
De gemeente wil graag dat iedereen de kans krijgt om aan te sluiten. Hierover zijn we in overleg met het Warmtebedrijf.
Er is een subsidie voor jouw huis
Het warmtenet is één van de meest haalbare en betaalbare alternatieven voor aardgas in Schothorst-Zuid. Dankzij de WIS subsidie deze mogelijkheid nu goedkoper voor de wijk. Ook voor warmtepompen is er een subsidie van het rijk.
Of je nu kiest voor het warmtenet, een warmtepomp of het nog niet zeker weet: isoleren is altijd goed. De gemeente heeft subsidie voor jou. Doe de subsidiechecker. Je kunt de subsidie van de gemeente combineren met ISDE-subsidie van de rijksoverheid.
Advies nodig bij het aanvragen van subsidies of leningen? Hossein staat voor je klaar op het Energiepunt van de gemeente. Kijk op deze webpagina voor de openingstijden.
-
-
De datum waarop er geen aardgas meer geleverd wordt in Schothorst-Zuid is nog niet bekend. Om de gaslevering in wijken te laten stoppen, is een nieuwe wet nodig: de Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie.
Deze wet treedt naar verwachting 1 januari 2026 in werking. In de wet staat dat een wijk pas aardgasvrij wordt 8 jaar nadat bekend is gemaakt dat de wijk aardgasvrij gaat worden.
Niet eerder dan 2034
Dat betekent dat het aardgas op zijn vroegst in 2034 kan worden afgesloten in Schothorst-Zuid. Daar is dan wel een besluit van de gemeenteraad voor nodig. Hoe en wanneer de raad hierover beslist, is nog niet bekend.
-
-
Heel Nederland moet uiterlijk in 2050 aardgasvrij zijn. Dat heeft de overheid afgesproken in het Klimaatakkoord. Daarin staat dat we een klimaatneutrale samenleving willen worden. Dat is nodig om de opwarming van de aarde tegen te gaan.
De verbranding van aardgas is relatief schoon, maar de brandstof is fossiel. Dit verhoogt de concentratie CO2 in de atmosfeer, wat leidt tot klimaatverandering. Daarom zullen we van het aardgas af moeten.
-
-
- De aansluiting op het warmtenet is in veel gevallen de meest betaalbare optie om je huis aardgasvrij te maken. De totale kosten over een termijn van 30 jaar zijn de laagste, zeker wanneer je je huis ook redelijk isoleert.
- Isoleren is altijd verstandig. Woningisolatie leidt tot minder energieverbuik, meer comfort en een hogere woningwaarde. Besteed daarbij altijd aandacht aan ventilatie.
- Wil je weten of het warmtenet ook voor jouw huis de meest betaalbare optie is, wat daarbij komt kijken of hoe je je woning isoleert? Je ontdekt het tijdens een gratis woniningcheck samen met drie buren.
- Liever persoonlijk advies van een energiedeskundige? Dat kan met flinke korting. Doe de checker en ontdek welke subsidie jij krijgt.
- Met de WIS en de ISDE subsidie en een extra subsidie van de gemeente gaan de aansluitingskosten ook nog behoorlijk omlaag.
- Het warmtenet is nu al duurzamer dan verwarmen met aardgas en over een aantal jaar nóg duurzamer naarmate er meer duurzame bronnen op het warmtenet aansluiten.
- Voor een aansluiting op het warmtenet hoeft er weinig in je huis te gebeuren, terwijl je voor een warmtepomp een goed geisoleerd huis nodig hebt.
- Je hebt geen nieuwe speciale radiatoren nodig of vloerverwarming, dat is bij een warmtepomp soms wel zo.
- Het Warmtebedrijf sluit je huis aan op het warmtenet, hier hoef je zelf niets voor te doen.
- Je bent goed beschermd als klant van een warmtebedrijf. De wetgever heeft in de 'code energie' geregeld dat de ACM streng toezicht houdt op de tarieven, je er zeker van bent dat je warmte krijgt, er is goede hulp bij storingen enz.
- De gemeente gaat ook toezicht houden op het Warmtebedrijf. Hoe ze dat gaan doen, wordt nu onderzocht.
- Het Gebruikerscollectief Warmte komt ook op voor de belangen van Amersfoorters die (willen) aansluiten op een warmtenet. Ook praten ze mee over de voorwaarden waaronder inwoners van Amersfoort dit gaan doen. Wil je ook meedenken? Neem contact op via warmtenetters@gmail.com
-
-
- Bij een collectieve voorziening zoals het warmtenet word je afhankelijk van één leverancier. De gemeente krijgt vragen van inwoners of dit geen risico is. Er is nu al streng toezicht van de ACM op de energieprijzen, leveringsbetrouwbaarheid en of warmtebedrijven zich aan de regels houden. Zo niet dan geeft de ACM warmtebedrijven hoge boetes. Ook de gemeente Amersfoort en bewoners werken aan een plan voor toezicht op het warmtebedrijf.
- De warmtebron van het warmtenet is nu nog hoofdzakelijk biomassa. Er zijn mensen die biomassa niet voldoende duurzaam vinden als bron. De gemeente wil ook liever geen biomassa. Daarom heeft de gemeente bepaald dat biomassa een transitiebron is. Er zijn meer duurzame bronnen nodig om de huizen in Amersfoort van warmte te kunnen voorzien. Warmtebedrijf Amersfoort werkt aan de aansluiting van meer duurzame bronnen. Je kunt hier meer over lezen op de website van WBA.
-
-
- Met een hybride warmtepomp heb je minder gas nodig en met een volledig elektrische warmtepomp kun je helemaal van het gas af. Dat is goed voor het klimaat .
Als je kiest voor een warmtepomp, dan ben je niet afhankelijk van anderen. Voor een warmtenet is een groot aantal andere wijkbewoners nodig, want het warmtebedrijf legt het warmtenet pas aan als er genoeg bewoners willen aansluiten.
- Bovendien ben je als eigenaar van een warmtepomp niet afhankelijk van een warmtebedrijf dat jouw warmte levert.
- Koeling is ook mogelijk: in de zomer kun je je warmtepomp ook gebruiken om je woning te koelen.
- Waardevermeerdering huis: een warmtepomp geeft je huis een beter energielabel. Dat zorgt ervoor dat je huis stijgt in waarde.
Heb je vragen over warmtepompen? Kom langs in de Energiehuiskamer voor meer informatie of neem contact op met het Duurzaam Bouwloket van de gemeente of kijk op de website van Milieu Centraal.
-
-
- De kosten van een warmtepomp zijn hoog. Gemiddeld heb je de investering na 7-15 jaar terugverdiend. Na 15-20 jaar moet je net als een cv-ketel weer een nieuwe warmtepomp aanschaffen.
- Er is goede isolatie nodig om met een warmtepomp je huis te kunnen verwarmen - isolatie van muren, vloer en dak. En een goede kwaliteit dubbel glas (minimaal HR++).
- Je verwarmt je huis met water op lage temperatuur, daarom heb je in veel gevallen speciale radiatoren of vloerverwarming nodig.
- Sommige warmtepompen maken geluid, dat kan hinderlijk zijn.
- Veel warmtepompen hebben een buitenunit, je moet plek hebben om die ergens neer te zetten.
- Een warmtepomp inclusief e-boiler voor warm tapwater neemt vrij veel ruimte in. Dit kan lastig zijn als je klein woont.
-
-
Waterstof is geen optie in Schothorst-Zuid en de andere wijken in Amersfoort
Het is voorlopig alleen in beeld voor de industrie en het transport. Dat komt:
- Omdat er nog niet voldoende duurzame waterstof kan worden gemaakt.
- Er gaat ongeveer 30 procent van de duurzame energie verloren bij het produceren van waterstof.
- En omdat waterstof in het gebruik heel duur is (er zijn 3 eenheden waterstof nodig om 1 eenheid gas te vervangen).
Misschien dat in de toekomst (na 2040) duurzame waterstof mondjesmaat in huizen en gebouwen gebruikt kan worden. Dat gebeurt dan alleen op plekken waar echt geen andere oplossing mogelijk is. Voorbeelden van plekken waar geen redelijk alternatief is, zijn bijvoorbeeld buitengebieden.
Of en hoe waterstof (en het hele systeem daaromheen) geschikt kan worden voor verwarming in de woning wordt wel getest, op drie plekken in Nederland. Vanuit een 'testsituatie' duurt het meestal nog zeker 20 jaar voordat een nieuw product of dienst op grote schaal beschikbaar komt.
Je kunt er meer over lezen in het rapport dat hoort bij het Nationaal Plan Energiesysteem. In dit plan geeft het kabinet aan hoe we kunnen bouwen, besparen, verdelen en verbinden voor een duurzaam en rechtvaardig energiesysteem - nu en in de toekomst.
-
-
Infraroodpanelen zijn een mooie duurzame optie om kamers bij te verwarmen. Dat betekent dat je ze bijvoorbeeld in de studeerkamer, een kinderkamer of bij de bank een halfuurtje aanzet om het daar lekker warm te maken. Zou je al je radiatoren vervangen door infrarood panelen, dan wordt infrarood de hoofdverwarming. Dat is een dure manier van elektrisch verwarmen. Een warmtepomp werkt dan efficienter en goedkoper. Je bent natuurlijk vrij om hier wel voor te kiezen.
Lees meer over infraroodverwarming op de website van Milieu Centraal.
-
-
PVT panelen vangen zon om daar zowel elektriciteit als warmte van te maken. Op dit moment zijn PVT panelen duurder in de aanschaf dan een warmtepomp. Je hebt er ook behoorlijk wat dakoppervlak voor nodig waarop de zon veel schijnt. Niet elk huis heeft dat.
-
-
Als jouw cv-ketel stukgaat of aan vervanging toe is, hangt het van jouw persoonlijke situatie af welke vervanger je het beste kunt kiezen.
Energiedeskundigen denken hier graag over met je mee. Dit kan op verschillende manieren:
- Meld je aan voor een gratis woningcheck en stel je vragen aan een energiecoach van WarmteStem
- Krijg advies met een flinke korting van een energieadviseur van de gemeente
- Je kunt ook bellen met de deskundigen van het Duurzaam Bouwloket van de gemeente.
- Wanneer je je aanmeldt voor het warmtenet, kun je contact opnemen met het Warmtebedrijf Amersfoort. Zij kunnen meer vertellen over het tijdpad en de benodigde investeringen. Een tijdelijke oplossing voor aardgas totdat het warmtenet beschikbaar komt kan waardevol zijn. Denk aan een leaseconstructie van een ketel, mogelijk in samenspraak met het Warmtebedrijf Amersfoort.
-
-
Ben je eigenaar van een huis, dan kun je voor een warmtepomp kiezen als aardgasvrije oplossing. Er zijn verschillende aanbieders. Heb je hulp nodig bij het maken van een keuze of het beoordelen van een offerte? Kijk dan op de website van het Duurzaam Bouwloket.
Ben je lid van een VvE? Als de meerderheid van de leden van de VvE een voorkeur uitspreekt voor een warmtepomp, dan is het belangrijk om te onderzoeken of de appartementen al voldoende zijn geisoleerd om het binnen comfortabel warm te krijgen met behulp van een warmtepomp.
Wat de beste keuze is, hangt af van de beschikbare ruimte, de financieringsmogelijkheden, het energieverbruik en de haalbaarheid. Schakel een deskundige adviseur in om dit te laten doorrekenen en onderzoeken.
Heb je hier vragen over? Neem contact op met de gemeente via samenduurzaam@amersfoort.nl
De branchevereniging of bijvoorbeeld Vereniging Eigen Huis kunnen je ook verder helpen.
-
-
Als je eenmaal bent aangesloten op een warmtenet, dan ben je voor langere tijd klant. Je kunt niet wisselen van leverancier.
In Schothorst-Zuid legt Warmtebedrijf Amersfoort bij voldoende animo een warmtenet aan. Zij staan net als alle warmtebedrijven in Nederland onder toezicht van de Autoriteit Consument en markt (ACM). De ACM stelt maximumtarieven vast die op basis van de gasprijs worden berekend. De prijzen kunnen dus nooit hoger worden dan door de ACM is vastgesteld.
De nieuwe warmtewet stuurt erop dat warmtenetten voor de meerderheid in publieke handen komen. De minister wil dat deze wet in 2025 in werking treedt. Dat wil zeggen: de overheid moet eigenaar worden van de warmtenetten, om zo meer invloed te krijgen op deze duurzame warmtevoorziening. Zie ook ‘Warmtenetten in overheidshanden?’
-
-
WIS subsidie
In Schothorst-Zuid is nu WIS subsidie beschikbaar. Daardoor zijn de aansluitkosten op het warmtenet voor bewoners juist lager dan zonder de subsidie. Dit voordeel hebben andere wijken in Amersfoort vooralsnog niet.
ISDE subsidie
Wie nu overstapt op een aardgasvrije manier om het huis te verwarmen, kan bovendien gebruik maken van ISDE-subsidie. Hiermee krijg je korting op de elektrische kookplaat, de aanschaf van een warmtepomp of de aansluiting op het warmtenet. De subsidie wordt hoger als je meer dan één maatregel laat uitvoeren.
Subsidie voor woningeigenaren
De gemeente geeft woningeigenaren in Schothorst Zuid die op het warmtenet willen aansluiten een nieuwe subsidie. In combinatie met de WIS en ISDE- subsidies van het Rijk worden de aansluitkosten voor het warmtenet hierdoor ongeveer 2.400 euro.
Isolatiesubsidie
Er is ook ISDE subsidie voor het isoleren van het huis. Dat is mooi meegenomen, want een goed geisoleerd huis zorgt voor lagere energiekosten. De gemeente heeft daarbovenop ook een isolatieactie. Bekijk de Energiesubsidiewijzer: vind eenvoudig subsidies en leningen | Verbeterjehuis om te zien welke subsidie jij krijgt.
-
-
Wat goedkoper is, hangt af van jouw huis. Bijvoorbeeld de kosten voor extra isolatie spelen een rol. Weten hoe dit in jouw huis is? Doe een gratis woningcheck.
In het algemeen geldt dat beide mogelijkheden de voordeligste en beste keuze zijn voor Schothorst Zuid. Dit is eind 2024 nog eens onderzocht. Lees het onderzoeksrapport hier.
-
-
De gemeente wil dat er voor iedereen een keuze is te maken die betaalbaar is. De overstap naar een andere manier om onze huizen te verwarmen, te koken en te douchen gaat hoe dan ook geld kosten. Heb je het geld niet, dan is er hulp.
De kosten van aardgas
Je bent niet verplicht om nu al de overstap te maken naar een aardgasvrije manier om je huis te verwarmen, te douchen en te koken. Maar het is wel goed om te weten dat aardgas langzaam duurder kan worden. Dat komt ook doordat aardgas schaarser wordt: er is minder gas uit eigen land (Gronings gas) beschikbaar en het aanbod aan buitenlands gas is soms instabiel. En omdat de rijksoverheid de belasting op aardgas waarschijnlijk gaat verhogen.
Er zijn regelingen voor jou
De rijksoverheid heeft een aantal zaken geregeld zodat je ook met een kleine beurs van het gas af kan. Denk aan de Energiebespaarlening van het Warmtefonds en subsidiemogelijkheden. De gemeente helpt jou met het vinden van oplossingen als het zo ver is dat je een keuze moet maken. Heb je nu al vragen? Neem dan contact op met een coach participatie en inkomen of bel de gemeente op telefoonnummer 14033.
Ik heb nu moeite met het betalen van de energierekening
Heb je nu moeite om de energiekosten te betalen? Kijk dan op de website van GeldCheck033 voor alle soorten financiele hulp. Of bezoek een informatiewinkel van Indebuurt033. Hier staan mensen voor je klaar om met je mee te denken.
-
-
Als je helemaal aardgasvrij wordt, dan ga je elektrisch koken. Daarvoor is een elektrische kookplaat en soms ook een andere set pannen nodig. Woningeigenaren met een warmtenet kunnen voor de aanschaf van een elektrische kookplaat 400 euro terugkrijgen via ISDE-subsidie. Huurders horen van hun woningcorporatie hoe dit wordt geregeld.
Elektrisch koken kan op een keramische of een inductiekookplaat. Milieu Centraal heeft de kosten voor het overstappen naar een inductieplaat op een rij gezet.
Ook als je kiest voor een warmtepomp en aardgasvrij wordt, moet je een elektrische kookplaat en pannen aanschaffen. Het kan een mogelijkheid zijn om te kijken of meerdere bewoners dit samen willen doen, zodat ze korting kunnen krijgen.
Koken op inductie is niet alleen beter voor het milieu, het is ook gezonder en veiliger dan koken op gas.
-
-
De volgende antwoorden zijn voor eigenaren van rijtjeshuizen, 2 onder 1 kap, vrijstaande- en hoekwoningen.
Warmtepomp
Een volledig elektrische warmtepomp met buitenunit kost ongeveer €12.000 euro. (bron: Milieu Centraal). Je kan hier een ISDE-subsidie voor aanvragen van tussen de €1950 en €3750.
De hoogte van de subsidie hangt af van het vermogen van de warmtepomp. Je moet er wel rekening mee houden dat je na 15-20 jaar opnieuw zal moeten investeren in een warmtepomp, net als bij een cv-ketel.
Voordat een woning klaar is voor verwarming met een volledig elektrische warmtepomp moet de woning redelijk tot goed geïsoleerd zijn. In sommige gevallen moeten ook andere radiatoren worden geïnstalleerd.
Warmtenet
Een aansluiting op het warmtenet in Schothorst-Zuid kost met subsidies €2.434,- in 2025. Kijk voor alle tarieven op de website van WBA. Aanmelden kan hier ook.
Als woningeigenaar kun je ISDE-subsidie aanvragen. Een voorwaarde van deze ISDE-subsidie is dat de woning volledig aardgasvrij moet zijn na aansluiting op het warmtenet. Er zal dus ook een (elektrische) kookplaat moeten worden aangeschaft. Voor de aansluiting op een warmtenet op of na 1 januari 2024 krijg je € 3.775 ISDE-subsidie. Daarnaast is er nog een subsidie van de gemeente van €700 euro per woning.
Een elektrische kookplaat kost gemiddeld €600 (bron: Milieu Centraal en Duurzaam Bouwloket).
Het verzwaren van de meterkast en het aanleggen van een stroomdraad, stopcontact en eventuele extra groepen in de meterkast kost ook ongeveer €600 (bron: Milieu Centraal, geraadpleegd op 26-02-2024). Deze kosten moeten ook gemaakt worden wanneer je met een elektrische warmtepomp aardgasvrij gaat wonen.
-
-
Ook voor warmtepompen is er ISDE subsidie beschikbaar. Milieu Centraal geeft hier informatie over de kosten van de verschillende soorten warmtepompen en over de hoogte van de subsidie.
-
-
Dit aanbod ging niet door. Dat kwam doordat de aangevraagde subsidie toen niet is toegekend. Nu is er wel eentje: de WIS. Deze subsidie van de rijksoverheid zorgt ervoor dat het warmtebedrijf de aansluitkosten voor het warmtenet flink kan verlagen. Door de WIS, ISDE een een nieuwe subsidie van de gemeente zijn de aansluitkosten nu ongeveer hetzelfde als destijds: ongeveer 2.400 euro.
-
-
Kort antwoord: nee, dat is niet de bedoeling.
Als je kiest om over te stappen op een warmtenet, dan zorgt de warmtewet ervoor dat je 'niet meer dan anders' betaalt. Oftewel je mag niet duurder uit zijn dan consumenten die hun huis nog met aardgas verwarmen. De warmteprijzen worden elk jaar in november voor een jaar lang vastgezet. Dat gebeurt op basis van de gasprijzen.
Er is nieuwe landelijke wetgeving in de maak, die hier waarschijnlijk verandering in brengt.
-
-
Een interessante subsidie voor het aardgasvrij maken van je huis is de ISDE subsidie.
Woningeigenaren kunnen ISDE-subsidie aanvragen voor de aansluiting op het warmtenet (in aanvulling op de WIS), voor de aanschaf van een warmtepomp, voor isolatiemaatregelen en de aanschaf van dubbel glas. En voor een aantal andere duurzame installaties (denk aan een zonneboiler).
De gemeente heeft een aanvullende subsidie beschikbaar voor isolatiemaatregelen door bewoners met een kleine beurs.
Daarnaast zijn er mogelijkheden om geld te lenen voor verduurzaming van het huis.
Leden van een Vereniging van Eigenaren (VvE) die individueel aansluiten op een warmtenet, komen in aanmerking voor ISDE. Voor VvE’s die een collectief aansluiten op een warmtenet geldt niet de ISDE, maar de Subsidieregeling voor Vereniging van Eigenaars. Zij kunnen ook SVvE aanvragen voor andere verduurzamingsmaatregelen. Voer je met jouw VvE één of meerdere energiebesparende maatregelen uit of verduurzamen jullie het gebouw met een (centrale) warmtepomp, zonneboiler of een aansluiting op het warmtenet? Vraag dan de subsidie aan voor je begint met de werkzaamheden. Dit kan tot 31 december 2027.
-
-
Warmtebedrijf Amersfoort heeft een Warmtenetten Investeringssubdie (WIS) toegekend gekregen van de Rijksoverheid. De WIS verlaagt de kosten van de aanleg van het warmtenet. En dat betekent dat ook de aansluitkosten omlaag gaan. De WIS is niet de enige subsidie. Bewoners kunnen zelf nog ISDE subsidie aanvragen, om de aansluitkosten nog verder omlaag te brengen.
-
-
Warmtebedrijf Amersfoort moet om de WIS subsidie te krijgen genoeg mensen aansluiten op het warmtenet. De gemeente, woningcorporaties en Warmtebedrijf Amersfoort zijn nu in gesprek om te kijken hoe we het warmtenet haalbaar en betaalbaar kunnen krijgen.
Warmtebedrijf Amersfoort moest eind 2024 een investeringsbesluit nemen om de WIS te kunnen verzilveren. Omdat die deadline niet gehaald is, vraagt Warmtebedrijf Amersfoort een jaar uitstel aan bij de Rijksoverheid. Bewoners van Schothorst-Zuid krijgen daarom ook langer de tijd om te bepalen of zij op het warmtenet willen aansluiten.
-
-
De WIS subsidie wordt verstrekt aan het Warmtebedrijf. En die gebruikt de subsidie om de aansluitkosten voor de woningeigenaren te verlagen. Voor gebouwen met blokverwarming geldt dit niet. Het Warmtebedrijf is hierover in gesprek met de woningcorporaties.
-
-
De WIS subsidie is nu alleen aangevraagd en toegekend voor de wijk Schothorst Zuid. Zij geldt dus niet voor andere wijken.
-
-
Leden van een Vereniging van Eigenaren (VvE) die individueel aansluiten op een warmtenet, komen in aanmerking voor ISDE.
Een VVE met een collectieve warmtevoorziening, die volledig bestaat uit eigenaar/bewoners kan gebruik maken van de Subsidie verduurzaming voor verenigingen van eigenaars.
Aansluitingen met een vermogen van max.100kW kunnen € 3375,- subsidie aanvragen. Aansluitingen met een vermogen van meer dan 100kW kunnen € 32.503,- subsidie aanvragen. Deze subsidie moet worden aangevraagd voordat de maatregel wordt uitgevoerd.
Een VVE die bestaat uit zowel eigenaar/bewoners als verhuurders, kan gebruik maken van de Stimuleringsregeling aardgasvrije huurwoningen. Deze subsidie dekt 30% van de kosten om een woning aan te sluiten op een warmtenet, en maximaal €3800,- per woning. Een aanvraag van meer dan € 25.000,- moet worden aangevraagd voordat de maatregel wordt uitgevoerd.
Het Warmtefonds verstrekt ook een lening aan VVE’s voor de aansluiting op een warmtenet of een (collectieve) warmtepomp.
-
-
Warmtebedrijf Amersfoort biedt een alternatief voor aardgas en streeft daarbij naar gebruik van zo duurzaam mogelijke bronnen. Het aangeleverde en op temperatuur blijvende hete water is fossielvrij verwarmd (aardgasvrij) en komt van verschillende lokale bronnen van leverancier Eemwarmte.
In de nabije toekomst haalt Warmtebedrijf Amersfoort ook warmte uit (afval)water, restwarmte van lokale bedrijven en aardwarmte. De eerste warmtebron is warmte van de rioolwaterzuivering (RWZI). De daaropvolgende bron wordt aardwarmte.
Biogrondstof straks alleen bij pieken en als back-up
Het aandeel van biogrondstof (biomassa) neemt af, en uiteindelijk zal het alleen nog voor pieken en als back-up dienen.
Biomassa wordt nu gebruikt om het warmtenetwerk te kunnen laten groeien. Biogrondstof is nodig zolang alternatieve bronnen zoals warmte uit oppervlaktewater, afvalwater, restwarmte van bedrijven en aardwarmte nog niet of nog onvoldoende beschikbaar zijn. Op termijn zal ruim tweederde van de warmtevoorziening op rekening komen van water uit de RWZI en aardwarmte. Dan dient biomassa dan nog om pieken in de vraag op te vangen (met name in de winter) en als back up.
Aardwarmte (geothermie)
Warmtebedrijf Amersfoort ontwikkelt aardwarmte (geothermie) als bron. Deze warmte is altijd aanwezig, dus het is een betrouwbare bron om te gebruiken. Ongeacht weer, wind of seizoen. Om aardwarmte te kunnen benutten, moet er in de aarde geboord worden, in Amersfoort tot wel 1600 meter diep.
Warmtebedrijf Amersfoort beschikt over een vergunning om proefboringen uit te voeren naar de beste locatie om de aardwarmte-installatie aan te leggen. Als deze eenmaal gebouwd is, kan koud water naar beneden gepompt worden, wordt het verwarmd door de aarde en komt het vervolgens opgewarmd weer boven. Klaar om huizen en bedrijven van warmte te voorzien. Als deze installatie operationeel is, kan deze naar verwachting zo’n 6.500 aangesloten woningen van warmte voorzien.
Meer lezen
Meer over de bronnen van Warmtebedrijf Amersfoort kun je lezen op https://warmtebedrijfamersfoort.nl/over-ons/onze-warmtebronnen/).
-
-
Zonder tijdelijk gebruik van biomassa is het in onze stad niet mogelijk om aardgas te vervangen. Biomassa maakt het mogelijk om het aardgasvrij maken van onze gemeente te versnellen: omdat de biomassa er al is, kan Warmtebedrijf Amersfoort het warmtenet aanleggen en uitbreiden.
En hoe meer mensen nu hun huis laten aansluiten, hoe eerder er duurzamere warmtebronnen komen. Dus door nu aan te sluiten, draag je bij aan een duurzamer warmtenet op termijn.
Biomassa voor pieken en als back up
De andere duurzamere bronnen komen op termijn ook beschikbaar en zullen uiteindelijk biomassa grotendeels als bron vervangen. Zo haalt Warmtebedrijf Amersfoort vanaf 2025 ook warmte uit (afval)water en op termijn uit restwarmte van lokale bedrijven en aardwarmte (vanaf 2028). Het aandeel van biogrondstof neemt daarmee af en uiteindelijk zal het alleen nog voor pieken en als back-up dienen.
Biomassa is voor de gemeente voldoende duurzaam om een transitiebrandstof te mogen zijn. Dit is gewaarborgd in het Better Biomass-certificaat, waarover Warmtebedrijf Amersfoort beschikt. Lees meer hierover op de website van WBA en op de website van de gemeente.
-
-
De warmte van het warmtenet in Schothorst-Zuid is afkomstig uit de Hybride Duurzame Energie Installatie op de Hoef-Oost. In deze centrale wordt warmte gemaakt met biogrondstoffen en warmtepompen op zonne-energie.
In samenwerkingsafspraken tussen Warmtebedrijf Amersfoort en de gemeente Amersfoort is uitgesproken dat houtige biomassa zal worden vervangen door andere duurzame bronnen zoals aquathermie en geothermie.
Aquathermie uit het afvalwater van Amersfoort is sinds 2024 een stap dichterbij gekomen. Er is een samenwerkingsovereenkomst gesloten tussen het Waterschap Vallei en Veluwe en het Warmtebedrijf Amersfoort.
-
-
De gemeente moet ervoor zorgen dat alle huizen van het aardgas af gaan. Maar de gemeente is natuurlijk niet de eigenaar van jouw woning. Jij bepaalt als huiseigenaar nu nog zelf of, hoe en wanneer je van het aardgas afgaat.
Nieuwe warmtewet
De Rijksoverheid werkt aan nieuwe wetgeving rond warmtenetten: de wet collectieve warmte (Wcw) en de wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie (Wgiw)
De Wcw moet nog door de Tweede Kamer behandeld worden.
De Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie (Wgiw) is aangenomen door de Tweede Kamer (23 april) en Eerste kamer (10 december). Hiermee krijgen gemeenten instrumenten, waaronder de aanwijsbevoegdheid. Voordat gemeenten daar gebruik van kunnen maken, moet de wetgever nog een paar stappen nemen. De beoogde inwerkingtreding is 1 januari 2026.
Jij kiest zelf, de gemeente kan je helpen
De Wgiw bepaalt niet hoe je precies van het gas af gaat. Dat blijft jouw eigen keuze. De gemeente kan je met advies en informatie helpen bij het maken van die keuze.
Onderzoek naar rol in de warmtemarkt
Er is een nieuwe warmtewet in ontwikkeling: de wet collectieve warmte. Die wet moet ervoor zorgen dat warmtenetten voor de meerderheid in publieke handen komen. Dat wil zeggen: dat de overheid eigenaar moet worden van de warmtenetten.
De gemeente Amersfoort onderzoekt of het mogelijk is om in Amersfoort een publiek warmtebedrijf op te zetten; een warmtebedrijf in de handen van overheden, zoals de gemeente, de provincie Utrecht en het Rijk.
Geen gevolgen voor Schothorst Zuid
Als er een publiek warmtebedrijf komt, zal dit niet in Schothorst zuid komen en er zijn geen zorgen dat de warmteprijzen lager zijn dan die van het warmtenet van WBA.
Wel kan in de toekomst door de komst van nieuwe wetten het warmtenet van WBA misschien ooit overgenomen worden door het warmtenet van de overheid. Als dit gebeurt, dan horen de klanten van het warmtenet dit natuurlijk meteen. Maar vooralsnog is het warmtenet er nog niet en is nog niet besloten dat het publieke warmtenet er komt.
-
-
De gemeente wil dat je je eigen keuze maakt die past bij jouw mogelijkheden, het soort huis waarin je woont en jouw wensen. Jij beslist zelf over jouw huis.
De voordeligste keuze
De gemeente wil dat elke bewoner de beste keuze kan maken. De medewerkers van team aardgasvrij helpen je als jij dat wilt met informatie die jij nodig hebt om een keuze te kunnen maken. Dat geldt ook voor bewonerscooperatie WarmteStem. Lees ook het onderzoek dat naar de verschillende mogelijkheden is gedaan.
Hoe?
-
-
In de Transitievisie Warmte Amersfoort is vastgelegd dat de gemeente Amersfoort inzet op de aanleg van een warmtenet in Schothorst Zuid, met het plan dat de wijk volledig aardgasvrij is in 2030. De gemeente heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Warmtebedrijf Amersfoort, voor de realisatie van dit warmtenet. De gemeente beschouwt Warmtebedrijf Amersfoort als een betrouwbare partij.
Betaalbaar, duurzaam en voor iedereen
Voor de gemeente is het belangrijk dat bewoners die aansluiten op het warmtenet, dit op een duurzame en betaalbare manier kunnen doen. Ook is het belangrijk dat bewoners altijd kunnen rekenen op warmte.
In de warmtewet is dit geregeld en daar moet Warmtebedrijf Amersfoort zich aan houden. Het Warmtebedrijf wordt gecontroleerd door de Autoriteit Consument en Markt (ACM).
-
-
Er is een nieuwe warmtewet in ontwikkeling. Die moet gaan zorgen dat warmtenetten voor de meerderheid in publieke handen komen. Dat wil zeggen: de overheid moet eigenaar worden van de warmtenetten. De minister wil dat deze wet in 2025 in werking treedt.
De gemeente Amersfoort onderzoekt of het mogelijk is om in Amersfoort een publiek warmtebedrijf op te zetten; een warmtebedrijf in de handen van overheden, zoals de gemeente, de provincie Utrecht en het Rijk.
Als er een publiek warmtebedrijf komt, dan heeft dit geen invloed op de bewoners van Schothorst-Zuid. Nieuwe wetten kunnen er in de toekomst wel voor zorgen dat private warmtenetten (zoals die van Warmtebedrijf Amersfoort) op termijn overgenomen moeten worden door een publiek warmtebedrijf. Mocht dit in de toekomst aan de orde zijn, dan worden klanten van warmtebedrijven daar uiteraard over geïnformeerd.
-
-
Alle gemeenten zijn gestart met het helpen van hun inwoners bij het aardgasvrij maken van hun huizen en gebouwen. En alle gemeenten hebben onderzocht hoe hun wijken, kernen en buitengebied het beste van het aardgas af kunnen. Dat moesten ze vastleggen in de transitievisie warmte. Dit is de transitievisie warmte van Amersfoort.
-
-
Een warmtenet moet warmte leveren aan alle woningen, of je nu aan het einde of aan het begin van de straat of wijk woont.
Wettelijk toezicht
Warmtebedrijf Amersfoort biedt een warmtenet op middentemperatuur tot 70 graden. Het warme water wordt in een goed geïsoleerde hoofdleiding naar de wijk gebracht. In de wijk brengen kleinere leidingen het warme water in de straten en naar de huizen.
De Autoriteit Consument en Markt ziet erop toe dat warmtenetten goed functioneren en leveren. De ACM grijpt in wanneer dat niet zo is. Of je nu vlakbij de warmtebron zit of veel verder weg.
Bewoners zijn beschermd
In de warmtewet is vastgelegd dat warmteklanten recht hebben op compensatie bij storingen. Deze beschermingsmechanismen zijn ingebouwd zodat warmtebedrijven zorgen voor een goed functionerend warmtesysteem.
-
-
De gemeente vindt het belangrijk dat alle inwoners een duurzame, betaalbare en goede overstap kunnen maken naar een aardgasvrije manier om hun huis te verwarmen. De gemeente luistert naar bewoners, geeft informatie en helpt hen om een goede keuze te maken. Ook zorgt de gemeente voor subsidies en andere manieren om ervoor te zorgen dat iedereen mee kan doen.
Het Gebruikerscollectief Warmte komt op voor de belangen van alle (toekomstige) gebruikers van een warmtenet in Amersfoort. Ze voeren het gesprek met Warmtebedrijf Amersfoort en de gemeente. Speciale aandachtspunten zijn duurzame bronnen, betaalbare warmte, passende aansluitingen en leveringszekerheid. Wil jij hierover meepraten of meer weten? Mail naar warmtenetters@gmail.com
Daarnaast komt de overheid op voor de belangen van bewoners. Wettelijk is geregeld dat de ACM toezicht houdt op de levering van warmte. De gemeente is daarnaast verantwoordelijk als regisseur van de warmtetransitie dat iedere inwoner op een goede manier kan overstappen op een aardgasvrije manier om te koken, te douchen en het huis te verwarmen.
-
-
Het Rijk garandeert warmtelevering
Mocht een warmtebedrijf failliet gaan of wanpresteren, dan zal de minister snelle noodmaatregelen nemen, bijvoorbeeld het aanwijzen van een nieuwe leverancier. Daardoor blijft de warmtelevering doorgaan.
De ACM houdt toezicht
Als je warmte afneemt van het warmtenet van WBA, dan ben je gebonden aan een partij die voor de levering van warmte een monopoliepositie heeft. Om misbruik van de monopoliepositie te voorkomen, heeft de overheid spelregels gemaakt en vastgelegd in de Warmtewet.
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) – toezichthouder op de naleving van de wet – beschrijft een aantal daarvan in de Leidraad verplichtingen voor een leverancier van warmte.
Leveringszekerheid
De ACM houdt ook toezicht op de leveringszekerheid van warmtenetten. Een warmtebedrijf heeft leveringsplicht en krijgt pas een warmteleveringsvergunning als het de processen zo heeft geregeld dat het leveringszekerheid kan bieden.
Het warmtenet wordt gebouwd om aan piekverbruik te kunnen voldoen, dus niet alleen maar aan het gemiddelde verbruik. Dat betekent dat er altijd, ook op de koudste dagen van het koudste jaar, voldoende warmte beschikbaar is.
Financiele compensatie
Dan kan er nog steeds met een calamiteit een tijdelijke onderbreking van de warmtelevering zijn. Dat is nu ook zo. Als zo'n calamiteit niet snel genoeg wordt verholpen, moet een warmtebedrijf de bewoners daarvoor financieel compenseren. Dus ook daarop is een warmtebedrijf voorbereid.